Laden...
  • Lorem ipsum

Modal wat is het? De voordelen en nadelen van Modal

2 Oct 2023
door Melanie
Modal is een type stof dat valt onder de categorie synthetische polymeren. Het is een veelgebruikt textielmateriaal in de mode-industrie vanwege zijn vele voordelen. In deze blogpost bespreek ik de voordelen van de stof, de nadelen en geef ik enkele voorbeelden van het gebruik ervan.

Modal als Textiel: Wat is het?

Modal is een cellulosevezel die wordt geproduceerd uit houtpulp, meestal afkomstig van beukenhout. Het wordt vaak beschouwd als een variant van viscose, maar het productieproces van Modal maakt gebruik van een speciale draaiingstechniek die resulteert in een stof met unieke eigenschappen. Modal staat bekend om zijn zachtheid, comfort, vochtabsorptie en ademend vermogen, waardoor het een populaire keuze is voor verschillende kledingstukken en textielproducten.

Voordelen van Modal als Textiel:

1. Zachtheid:

Modal staat bekend om zijn zijdezachte textuur, waardoor kleding gemaakt van Modal zeer comfortabel is om te dragen. De stof voelt soepel aan op de huid en veroorzaakt geen irritatie.

2. Ademend Vermogen:

Modal heeft uitstekende ademende eigenschappen, waardoor het vocht goed absorbeert en de drager koel en droog houdt. Het is ideaal voor warme weersomstandigheden.

3. Kleurechtheid:

Kleding gemaakt van Modal heeft vaak een goede kleurechtheid, wat betekent dat de kleuren niet snel vervagen, zelfs niet na herhaaldelijk wassen.

4. Makkelijk Onderhoud:

Modal is relatief gemakkelijk te onderhouden. Het kreukt minder dan natuurlijke vezels en kan vaak in de machine worden gewassen.

5. Duurzaamheid:

Modal wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, en het productieproces is milieuvriendelijker dan dat van sommige andere synthetische vezels.

Nadelen van Modal als Textiel:

1. Kreukgevoeligheid:

Ondanks het verminderde kreuken in vergelijking met natuurlijke vezels, heeft Modal nog steeds de neiging om te kreuken, wat het strijken van kleding noodzakelijk maakt.

2. Gevoeligheid voor Hitte:

Modal is gevoelig voor hitte, dus het wordt aanbevolen om kleding van Modal op een lage temperatuur te strijken.

Voorbeelden van Modal in Gebruik:

  1. Kleding: Modal wordt vaak gebruikt voor het maken van kleding zoals T-shirts, jurken, pyjama's, sokken en ondergoed vanwege het comfort en de zachtheid.
  2. Beddengoed: Modal wordt ook gebruikt in beddengoed zoals lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken vanwege het ademend vermogen en het zachte gevoel op de huid.
  3. Handdoeken: Modal wordt gebruikt in handdoeken vanwege het absorberend vermogen en het snelle droogproces.
Modal als textiel biedt vele voordelen, waaronder zachtheid, ademend vermogen, kleurechtheid, makkelijk onderhoud en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt in kleding, beddengoed en handdoeken. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de nadelen, zoals de gevoeligheid voor kreukels en hitte, bij het kiezen en onderhouden van kledingstukken gemaakt van Modal.
 
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over stoffen of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen en adviseren je graag.

Pssst.. Weet jij alles over synthetische stoffen? Lees hier onze blogpost hierover.  

Groetjes,

Melanie

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter