Verschil wandelsok heren en gewone sok
Het belangrijkste verschil tussen een wandelsok en een gewone herensok, is dat een wandelsok in staat is om transpiratievocht af te voeren. Dit komt doordat een wandelsok niet van katoen wordt gemaakt, maar van andere materialen. Hierdoor blijven je voeten langer droog, waardoor het huidirritaties en blaren voorkomen. Katoen is comfortabel en goedkoop, maar droogt langzaam, krimpt, slijt snel en is niet vormvast.
Materialen voor wandelsokken heren
Er worden bij heren wandel sokken een combinatie om tot een ideale mix te komen, zo krijg je wandelsokken met de volgende eigenschappen: vochtregulering, slijtvastheid en een goede ondersteuning. Kunstmatige microfiber vezels - zoals polyamide, polyester en polypropyleen - zijn waterafstotend, slijtvast en drogen snel, dat is fijn, want je wilt geen natte sokken hebben.
Wol is warm, zacht en comfortabel, kan veel vocht opslaan en droogt wat langzamer. Wol neemt vocht op, maar behoudt wel zijn isolerende werking. Pas wanneer de vezels van de wandelsokken helemaal vol zitten, worden je voeten ook nat. Merinowol wat je de laatste tijd veel ziet, afkomstig van het Merinoschaap, voelt daarnaast ook aangenaam (heeft de eigenschap dat het niet prikt) en wordt daarom veel gebruikt.
Veel gebruikte materialen in heren wandelsokken
Wat kan er allemaal in een wandelsok zitten? En waarom wordt dat gebruikt?
- Katoen: comfortabel, goedkoop, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast.. Ongeschikt als wandelsok bij 100% katoen, dit kan wel in een combinatie met andere stoffen.
- (Merino)wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam, maar behoudt zijn isolerende werking als het nat is. Zeer goed geschikt dus.
- Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam. Dit kan soms wat minder comfortabel zijn.
- Polyester: waterafstotend, snel drogend. (dezelfde eigenschappen als polyamide)
- Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast. Wordt vooral in de zool van een wandelsok gebruikt.
- Elastiek (elastaan, Lycra, Spandex): geeft de wandelsok z’n pasvorm en voorkomt afzakken (wordt veel gebruikt in de boord.
- Materiaal wat het stinken van een sok tegengaat (o.a. zilverdraad, Mythlan). Gaat de groei van bacteriën waardoor je de sokkengeur ruikt na het wandelen
Online wandelsokken kopen: waar moet je op letten?
Bij het kopen van wandelsokken is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Alles draait om de pasvorm, gebruikte materialen en dikte. Maar bedenk eerst waar je de sokken wilt gaan gebruiken. Is het daar koud en nat of warm en droog? Je wilt geen koude tenen krijgen. Maar het mag ook niet gaan broeien. Het is belangrijk om je voeten zo droog mogelijk te houden om blaren geen kans te geven.
- Pasvorm (Hoe beter deze bij je voet past hoe fijner. Koop de juiste maat zo krijg je geen irritaties. Bij goede wandelsokken zie je ook nooit naden, deze zijn weggewerkt zodat er geen irritaties ontstaan.
- Dikke of dunne wandelsokken (Het gaat hierbij vooral om de warmte, maar hierbij is het proberen en ervaring. Een te dikke sok is ook niet goed want dan ga je teveel zweten wat voor irritaties zorgt.)
- De hoogte van je wandelsok (wandelsokken zijn er van enkel hoogte tot knie hoogte, pas je wandelsok aan op de hoogte van je schoen, dan zit je altijd goed)
Kortom, de juiste wandelsokken kopen is met deze richtlijnen geen lastige taak meer. Niet op zoek naar wandelsokken voor heren? Bekijk dan onze werk- of sneakersokken mannen.